Bratislavskú Galériu Cypriána Majerníka zatvorili

01.03.2014 Bratislava

Bratislava 1. marca (TASR) – Takmer celý zbierkový fond bratislavskej Galérie Cypriána Majerníka (GCM) sprístupnili verejnosti piatkovou vernisážou. Výstavu tvorí 60 darovaných diel od 36 slovenských umelcov, ktoré sú majetkom mestskej časti Staré Mesto.

"Je to prvá komplexná prezentácia zbierky GCM. Pozostáva z figurálnej maľby, objektov, grafiky, konceptuálneho umenia, videa a fotografie. Má ambíciu ju nielen zverejniť a zhodnotiť, ale aj stimulovať jej majiteľa ku kontinuálnemu rozširovaniu, ako výraznej hodnoty kultúrneho dedičstva tejto významnej slovenskej galérie," na otvorení výstavy uviedla jej kurátorka Alena Vrbanová.

Zároveň zhodnotila zbierkový fond diel neomoderného a súčasného slovenského vizuálneho umenia, ktorý vznikal z iniciatívy bývalého kurátora GCM Richarda Gregora v rokoch 2011–2012. Najskôr to bolo výzvou autorom k darovaniu diel, čo urobilo 33 etablovaných i mladých umelcov. V rokoch 2012 a 2013 bola zbierka rozšírená o akvizície financované z grantov Ministerstva kultúry (MK) SR a čiastočne v spolufinancovaní niekdajšieho zriaďovateľa galérie i ďalšími darmi od umelcov.

V minulom roku zastupiteľstvo Starého Mesta zrušilo GCM, čo sa stretlo s odporom výtvarnej scény i širšej kultúrnej verejnosti nielen z Bratislavy. Na prelome rokov 2013 a 2014 došlo k zmene zriaďovateľa a správu GCM prevzala nezisková organizácia Centrum vizuálneho umenia (CEVIUM). Tá bola založená koncom roka 2013 bývalými zamestnancami a autormi kľúčových projektov GCM (Richard Gregor, Nina Vrbanová, Stano Masár).

"Žiaľ musím konštatovať, že od 1. marca bude galéria zatvorená do neurčita pre neplnenie zmluvy zo strany Starého Mesta. Napriek prísľubu, že v januári poskytne príspevok vo výške 12.000 eur, nezisková organizácia CEVIUM doteraz nič nedostala. Od decembra 2013 viacerí odborníci i nadšenci pracovali bezodplatne v záujme zachovania a ďalšieho rozvoja GCM. CEVIUM podalo sedem žiadostí o podporu z grantového systému MK SR aj žiadosť o prisľúbenú finančnú dotáciu z mestskej časti. Tiež sa uchádzame o získanie sponzora, resp. generálneho partnera. Doteraz sme zabezpečili štandardný chod galérie vrátane dozoru výstavy Kontextuálne umenie, ktorá bola usporiadaná ešte pod gesciou Starého Mesta. Z vlastných prostriedkov sme zabezpečili prípravu a otvorenie tejto výstavy. Máme eminentný záujem, aby kultúrna verejnosť mohla spoznať hodnotný a jedinečný zbierkový fond GCM, výstavu aj napriek nepriaznivej situácii na vlastné náklady sprístupníme na našej webovej stránke www.artdispecing.sk," na vernisáži v zaplnenej galérii zdôvodnila Nina Vrbanová. Podľa nej je ohrozená aj budúcnosť zbierky, ktorá v súčasnosti nemá kurátora. Vraj ju chce Staré Mesto presunúť do inej galérie.

Podľa viacerých výtvarníkov je to ojedinelý čin, aby galéria bola zatvorená ihneď po otvorení výstavy. V čase komunistickej cenzúry sa stávalo, že na vernisáži museli organizátori niektoré diela odstrániť alebo bola výstava ihneď zatvorená. Napríklad aj v GCM. Tá existovala od roku 1957 do 2000 a stala sa legendárnou najmä prezentáciou tvorby mladých výtvarníkov. V nej mali prvé výstavy mnohí umelci, ktorí sa významne podieľali na vývoji a kvalite slovenskej vizuálnej kultúry. V apríli 2008 GCM obnovila činnosť v priestoroch Zičiho paláca a s podporou Starého Mesta. Či bude pokračovať, je teraz neisté, vraj o tom má rokovať marcové zastupiteľstvo Starého Mesta. Táto výstava bola plánovaná do 12. apríla.
 

Vyberte región